Güneydoğu Asya ülkesi olan Endonezya’nın resmi ismi Endonezya Cumhuriyeti şeklindedir. Dünyanın en büyük adalar ülkesidir. Pasifik, Hint ve Okyanusya’da bulunan 17 bin ada ile beraber toplamda 1.904.569 km karelik bir alana yayılmış durumdadır. Yeni Gine, Sılawesi, Java, Borneo ve Sumatra gibi büyük küçük adaların meydana getirdiği ülkenin başkenti ise Jakarta’dır.
Endonezya’da Jawa Man şeklinde isimlendirilen ilk insan kalıntıları beş yüz bin sene öncesine aittir. Yedinci yüzyıla kadar Çin ve Hint etkisinin hâkim olduğu bölge, bu dönemden sonra Budizm ve Hinduizm etkisine girmiştir. 13. yüzyılda Magapahit Krallığı Java’da kurulmuştur. Günümüz Endonezya topraklarını etkisi altına almıştır. 13. yüzyılda Sumatra adasında ilk İslam izleri görülmüştür. 16. yüzyıla gelindiğinde İslam, Sumatra ve Java’da baskın bir kültür olmuştur.
1512 senesinde Portekizliler adalara ulaşmıştır ve böylece Avrupa sömürüsü başlamıştır. 1602 senesinde Hollanda etkisinin zirveye ulaşmasıyla beraber ülkede Hollanda Doğu Hindistan Şirketi yani VOC kurulmuştur. Şirket, 200 sene boyunca Avrupa’nın baskın ticari aktörü haline gelmiştir.
Endonezya, 1945’te ilk bağımsızlık adımlarını atmıştır. Yeniden Hollanda’nın çabalarına karşın 1949 senesinin Aralık ayında tam bağımsızlığa ulaşmıştır. Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesidir. Ayrıca, dünyada en kalabalık ve yoğun İslam nüfusuna sahip olan ülkedir.
Ülke, doğudan batıya 5120 km uzunluğundadır. Kuzeyden güneye ise 1760 km uzunluğu vardır. 17504 adadan oluştuğu için dünyanın en büyük takımada ülkesi olarak öne çıkar. Bu adalar, coğrafi bakımdan ekvator çizgisinin her iki yanına dağılmış ada ve adacıklardır. Endonezya’nın, Brunei ve Malezya ile kara sınırı vardır. Avustralya, Palau, Filipinler, Malezya, Vietnam, Singapur ile de deniz sınırı bulunmaktadır.
Endonezya, ekvator çizgisi boyunca uzanır. Ülkenin iklimi neredeyse tüm sene boyunca benzerdir. Islak ve kuru mevsim olarak iklimi ikiye ayrılabilir. Mayıs ve Ekim ayı arası kuru iklim hâkim iken Kasım ve Nisan ayları arasında ıslak mevsim hakimdir.
17.yüzyılda Hollandalıların etkisi ile Batı Java adasının yüksek bölümlerinde kahve tarımı başlamıştır. Bunun sonucunda Endonezya, dünyanın en iyi kahve üreten ve en fazla kahve ihraç eden ülkelerinden biri olmuştur. Günümüzde ülkede 1,24 milyon hektar alanda kahve tarımı yapılır. Bunun 933 bin hektarında Robusta tarımı gerçekleştirilirken, 307 bin hektarlık alanda ise yüksek kalitede Arabica tarımı yapılmaktadır.
Arabica ve Robusta haricinde ülkede çeşitli özel kahveler de üretilmektedir. Bu kahve çeşitlerinin en ünlüsü ise Mandailing, Toraja ve Kopi Luwak kahvesidir. Ayrıca Luwak kahvesi, dünyanın en pahalı kahvesi olarak bilinmektedir. Kopi Luwak, Sumatra adası ve etrafındaki birkaç adada yaşayan palmiye misk kedilerinin yemiş oldukları ve ardından dışkıladıkları kahve çekirdeklerinden elde edilmektedir. Yoğun emek süreci ve global pazardaki kıtlığı nedeniyle fiyatı da bir hayli yüksektir.
Tüm hakları saklıdır © 2023 Imesta Coffee