Filtreleme

Ülke
Marka
Tür
Rakım
Mahsul
Aroma
Lezzet
Asidite
Görünüm

Etiyopya’ya Genel Bakış

Etiyopya’nın resmi dili Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti şeklindedir. Kızıldeniz’in güneyinde konumlanan Aden Körfezi, Guardafui Kanalı ve Somali Denizi boyunca uzanır. Kuzey kısmında Eritre, kuzeydoğusunda Cibuti, doğu kısmında Somali, batısında Güney Sudan, güneyinde Kenya, kuzeybatısında da Sudan yer alır. 2019 senesinde 109 milyondan fazla nüfusu vardı. Etiyopya, ayrıca Afrika kıtasındaki en kalabalık ikinci ülke olarak da bilinir. Toplam alanı 1.100.000 kilometrekaredir. Addis Ababa, ülkenin başkenti ve en büyük şehridir.

Kısaca Etiyopya Tarihi

İnsanlık tarihi bakımından önemli bir ülkedir. Burada en eski modern insan iskelet kalıntıları bulunmuştur. Kökeni M.Ö 2000 tarihinden gelen monarşi hükümet sistemi bulgularına burada rastlanıldığını söyleyebiliriz. Bölgede Milattan Sonra ilk yüzyıllarda Aksum Krallığı kurulmuştur. 1137 senesinde ise Etiyopya Krallığı kuruldu. Ülkede en eski alfabelerden biri olan Ge’ez alfabesi kullanılmaktadır. İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar İtalya sömürgesi konumundaydı. BM tarafından kabul edilen ilk Afrika ülkesi olduğunu da eklemeliyiz.

Etiyopya’da Coğrafya

1.104.300 kilometrekare yüzölçümü ile Etiyopya, dünyanın yirmi sekizinci en büyük ülkesi olarak tanınır. Ülkenin büyük bir bölümü kıtanın doğu bölümü olan Afrika Boynuzunda yer alır. Kuzeybatıdan güneybatıya uzanan ve ovaları, bozkır arazileri, platoları ve vadileri ile çok geniş bir dağlık alanı olan bir ülkedir. Bununla beraber ülkede hem toprak yapısı ve bitki örtüsü hem de iklim son derece çeşitlidir.

Etiyopya’da İklim

Ekvatorun kuzeyinde konumlanan Etiyopya’da sene boyunca sıcaklıklar pek fazla değişmez. Yerel dilde Kiremt şeklinde isimlendirilen kuzeybatı muson yağmurları Haziran ve Eylül döneminde etkisini gösterir. Etiyopya Platosu adı verilen bölgede iklim, yüksekliğe bağlı şekilde serin, hafif ılık ve ılık olacak şekilde farklılaşabilir.

Etiyopya’da Kahve Üretimi ve Kaldi Efsanesi

Kaldi Efsanesine göre 9. yüzyıl dolaylarında Etiyopya yaylalarında kahve bitkilerini tüketerek beslenen keçilerin bazı hareketleri çoban Kaldi’nin ilgisini çeker. Keçi çobanı Kaldi, kahve meyvelerini yiyen keçilerin normalden çok daha fazla hareketli olduklarını fark eder. Ardından kahve kirazlarını yakınındaki bir manastıra götürür. Manastırdaki keşişler, Kaldi’nin anlattıklarına inanmayarak, kahve kirazlarını ateşe atarlar. Sonrasında soğutmak için suya koyarlar. Bu sayede ilk kahve kavurma ve kavrulmuş kahvenin su ile buluşması bu şekilde gerçekleşmiş olur.

Günümüzde Etiyopya dünyanın yedinci kahve üretici ülkesidir. Bu ülkede üretilen kahvelerin yarısı Etiyopya’da tüketilir. Etiyopya’da kahve üretim tekniklerinin yüzyıllardır aynı olduğunu da önemli bir ayrıntıdır. Geleneksel tasarım ve hasat teknikleri ile kahve üretimi yapılır. Kahve kurutma işleminde doğal yollar tercih edilir. Ayrıca Etiyopya’daki kahve bahçelerinde hala vahşi kahve ağaçları da vardır.

Etiyopya kahve üretim bölgeleri arasında Limu ve Harar, Yirgacheffe yer alır. Etiyopya kahveleri, üretim bölgelerinin isimleriyle dünya pazarlarına sunulur. Bu yöresel kahve çeşitleri Etiyopya’ya ait markalardır.