Panama, Kosta Rika, Nikaragua ve Guatemala ile Orta Amerika’yı paylaşan Honduras, bölgenin en büyük ve en kalabalık ikinci ülkesi konumundadır. Honduras’ın nüfusunun büyük bölümü kırsal alanda yaşar. Ülkenin yüzölçümü 112,492 kilometrekaredir. En büyük şehri ve başkenti Tegucigalpa olup, resmi dili ise İspanyolcadır. Nüfusunun neredeyse tamamı Hristiyan’dır. Güneydoğu ve kuzeyinde Nikaragua, güneybatısında El Salvador ve batı bölümünde ise Guatemala ile komşudur. Ayrıca ülkenin Karayipler Denizi ve Güney Pasifik Okyanusu’na da kıyısı vardır.
Honduras, son derece zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Ülkenin batı kısmında Mayaların vatanı olduğu bilinen bir bölge vardır. 1502 senesinde Kristof Kolomb’un yapmış olduğu seyahat esnasında keşfedilmiştir. Kısa bir süre sonra İspanyolların kolonisine dönüşmüştür. 1821 senesinde dört Orta Amerika devleti ile beraber bağımsızlığını ilan etti. Bu dönemden sonra pek çok ayaklanmalar ortaya çıktı. Honduras’ta sivil savaş uzun yıllar boyunca sürdü. Burada tropikal meyve ticareti oldukça gelişmiştir. 1870’li yıllarda demir yolları inşa edildikten sonra ülke ekonomisi daha da gelişmiştir.
Honduras’ın topraklarının çoğu dağlıktır. Dağlar burada batıya doğru konumlanmıştır ve yükseklikleri 2500-2750 metre arasındadır. Güney bölümde sönmüş volkanik dağlar vardır. Ünlü Rio Ulua Vadisi 40 km genişliğe ulaşır. Honduras’ın orta kısmında derin bir çöküntü bulunur. Nehirlerin neredeyse tümü Antiller Denizine dökülür. Honduras’ın hidro-enerji, balık, kömür, antimon, demir, çinko, kurşun, bakır, gümüş, altın ve kereste gibi kaynakları vardır.
Ülkenin kuzey kıyıları alçaktır ve buralar oldukça sıcaktır. Güneyi az yağış alır ve doğusu ise son derece fazla yağış görmektedir. Ülkenin havası nemlidir ve tropikal iklimin etkisindedir. Genelde en yüksek sıcaklık 32, en düşük sıcaklık da 20 derece kadardır. Eylül ve Şubat ayları arası yağışlı geçer. Haziran ve Kasım ayları ise kasırga hakim olur.
Ülkede kahve üretimine 19. yüzyılın başlarında Karayipler’den getirilen tohumlar ile başlanmıştır. İlerleyen dönemlerde İspanyol sömürgesi altındayken kahve, bir endüstri haline gelmiştir. Ülke bağımsızlık kazandıktan sonra kahve üretimi daha da gelişmiştir. Honduras’ta kahve çiftliklerinin ortalama yüzde doksan kadarı küçük çaplı çiftliklerdir. Bu çiftliklerde ise yaklaşık olarak bir milyon kişi istihdam edilir.
Honduras, dünyadaki kahve üretici ülkeler arasında yedinci sırada konumlanır. Pek çok çiftlikte nitelikli kahve tarımı ve hasadı gerçekleştirilir. Ülkedeki kahve sürecini Instituto Hondureano del Cafe isimli kuruluş yürütür. Honduras Arabica kahveleri çok çeşitlidir. Bunlar arasında Pacas, Catuai, Typica, Caturra ve Bourbon öne çıkar. Kahve üretim yöntemlerinde yıkanmış işleme en yaygın tekniktir. Ülkede yetiştirilen kahveler genellikle çikolata, karamel, kayısı ve tropikal meyve notalarına sahiptir.
Tüm hakları saklıdır © 2023 Imesta Coffee