Filtreleme

Ülke
Marka
Tür
Rakım
Mahsul
Aroma
Lezzet
Asidite
Görünüm

Kenya’ya Genel Bakış

Afrika kıtasının doğu bölümünde konumlanan Kenya Cumhuriyeti, güneydoğuda Hint Okyanusu ile komşudur. Başkenti Nairobi’dir. Ülkenin komşuları Güney Sudan, Uganda, Tanzanya, Somali, Etiyopya şeklindedir.

Kısaca Kenya Tarihi

Kenya Cumhuriyeti, bağımsızlığını 1963 senesinde kazanmıştır. 1895 senesinden 1963 senesine kadar İngiliz sömürgesinde kalmıştır. Kenya’da insan yaşamı Paleolitik dönemlere kadar uzanır.

Kenya’da Coğrafya

Ülke toplamda 3.457 km sınıra sahiptir. Bunun 317 km’si Güney Sudan, 814 km’si Uganda, 775 km’si Tanzanya, 684 km’si Somali ve 867 km’si Etiyopya ile komşudur. Bunlara ek olarak ülkenin Hint Okyanusunda 536 kilometrelik sahil şeridi vardır. Ülkenin merkezinde derin vadiler yer alır. Burası Büyük Rift Vadisi şeklinde isimlendirilir. Kenya’nın en yüksek noktası Kenya Dağı’nın zirvesi olan ve 5.199 metre yüksekliği bulunan Batian şeklindedir.

Kenya’nın en alçak noktası sıfır metre ile ülkenin güneydoğusunda bulunan Hint Okyanusu sahil şerididir. Ülkenin kıyı bölümlerinde lagünler ve koylar vardır. Sahilin güney bölümlerinde de mercan resifleri öne çıkar. İç kesimlerde batıdan doğuya gidildikçe tepeler ve yaylaların varlığı gözlemlenir.

Kenya’da İklim

Kenya’da iklim iki bölüme ayrılır. Ülkenin 1800 metreyi geçen yüksek alanlarında Nisan ve Haziran ayları ile Ekim ve Kasım aylarında sağanak yağmur öne çıkar. İlgili yağışlar genelde öğlen, akşam ve gece saatlerinde görülmekle beraber, geceleri serinlik hakimdir. Bu yerlerde en soğuk zamanlarda en düşük sıcaklık 10 derece kadardır. Ocak ve Şubat döneminde en sıcak günler yaşanır. Bu süreçte en yüksek sıcaklığın 25-26 derece olduğu fark edilir. Ülkenin başkentinde Temmuz ayında sıcaklık 11-21 derece arasında hissedilir. Şubat ayında da 13-26 derecelik sıcaklıklar hakim olmaktadır. Başkentin senelik yağış ortalaması 958 mm seviyelerindedir. Kenya’nın bir bölümünü elinde bulunduran Victoria Gölü kıyılarında sıcaklıklar çok daha yüksek olur. Aynı şekilde yağışların da çok daha şiddetli olduğunu söyleyebiliriz.

Kenya’da Kahve Üretimi

Kenya’da 150 binden fazla çiftçi üretim yapar. Ülkede senelik kahve üretimi 80 bin-100 bin ton kadardır. Burada ağırlıklı olarak Arabica kahve üretimi gerçekleştirilir. Kenya kahvesinin orta gövdeli ve narenciye tonlu olduğunu belirtmeliyiz. Şarap gibi asitli bir tadı bulunmaktadır.