Filtreleme

Ülke
Marka
Tür
Rakım
Mahsul
Aroma
Lezzet
Asidite
Görünüm

Kolombiya’ya Genel Bakış

Resmi ismi ile Kolombiya Cumhuriyeti, Güney Amerika’nın kuzeybatı bölümünde konumlanmaktadır. Ülkenin kuzeybatı kısmında Panama, kuzey kısmında Karayip Denizi, doğusunda Brezilya ve Venezuela yer almaktadır. Kolombiya’nın güneyinde ise Peru ve Ekvator, batısında da Büyük Okyanus bulunur. Kolombiya yüzölçümü göz önüne alındığında Güney Amerika’nın en büyük dördüncü ülkesidir. Başkenti, ülkenin ortasında bulunan Bogota’dır. Nüfusu 46 milyondan fazladır. Dünyanın en kalabalık yirmi yedinci ülkesi olarak öne çıkar. Resmi dilinin İspanyolca olduğunu da eklemeliyiz. Meksika sonrasında İspanyolca konuşulan en büyük ikinci ülkedir.

Kısaca Kolombiya Tarihi

Kolombiya toprakları en eski medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bunlar arasında Sinu, Taynana, Musica ve İnka İmparatorluğu da yer alır. Ülke, Kristof Kolomb’un ismi ile anılıyor olmasına karşın kendisi, esasen hiç bu ülkeye ayak basmamıştır. 16. yüzyılda İspanyol komutanlar tarafından sömürgeleştirilen ülke, on dokuzuncu yüzyılda Napolyon’un İspanya’yı işgal etmesine dek sömürge olarak kalmıştır. Sömürge olmaya ve baskıya isyan eden Kolombiya halkı, bağımsızlık savaşı başlatmış ve 1886 senesinde bu savaşı kazanarak Kolombiya Cumhuriyeti’nin ilan edilmesini sağlamıştır.

Kolombiya’da Coğrafya

Ülke, fiziki farklılıkları sebebi ile doğu bölgesi, kıyıları ve dağları olmak üzere üçe ayrılır. Güney Amerika’daki iki okyanusa da kıyısı bulunan tek ülke olarak da dikkat çeker. Büyük Okyanus kıyısına Sierra Baudo bölgesi, ayrıca Atlas Okyanusu kıyısına ise Santa Marta bölgesi adı verilir. Bu iki bölge haricinde kalan kıyılar son derece alçak ve düzdür.

Kolombiya Andları, ülkenin güneybatı sınırı yakınlarından kuzeydoğu ve kuzey yönüne uzanır. Böylece üç dağ silsilesi oluşturur. Bunlar, Cordillera, Doğu ve Orta isimlerini alır. Batı Cordillera diğerlerine oranla çok daha alçaktır. Orta Cordillera ise daha yüksekte konumlanır ve ağırlıklı olarak karlarla kaplı bir görüntü sunar.

Kolombiya’nın doğu bölgesi Amazon ve Orinoko gibi büyük nehirlerin kollarının geçiş yaptığı düz ve geniş bir alandır. Güneyi ekvator ormanları ve kuzey bölümü ise savanlar ile kaplıdır. Kolombiya’nın topraklarının yaklaşık yarısını meydana getiren doğu bölümünde ülke nüfusunun yüzde yirmi kadarı yaşar.

Kolombiya’nın İklimi

Kolombiya ekvatora yakın bir ülke olduğundan dolayı iklimi tropikal özelliktedir ve bölgelere göre değişiklik gösterir. Batı Cordillera’nın batısında kalan alana senelik yaklaşık 10.160 mm yağış düşer. Karayip Denizi kıyılarında yağış ortalamasının 255 mm altında olduğunu söyleyebiliriz. Doğu bölümde ise nemli tropikal iklim hakimdir.

Kolombiya’da Kahve Üretimi

Kolombiya’nın hafif ve dengeli kahveleri meşhurdur. Senelik ortalama kahve üretimi ise 11,5 milyon çuvaldır. Bu rakam ile Kolombiya, Brezilya ve Vietnam’dan sonra dünyanın en fazla kahve üretimi yapan üçüncü ülkesi olarak lanse edilir. Diğer ülkelere oranla Arabica çekirdek üretimi Kolombiya’da daha fazladır. Bu kahve çekirdekleri genellikle İtalya, Japonya, Fransa, Almanya ve Amerika’ya ihraç edilir. Ülkedeki kahve yetiştiriciliği, Kolombiya’nın eksen bölgelerinde gerçekleşir. 2011 senesinde UNESCO, Kolombiya’nın dünya mirası olan Kahve Kültür Merkezini ilan etmiştir.